MAGJIA E UJIT ME HIDROGJEN

MAGJIA E UJIT ME HIDROGJEN

Kur bëhet fjalë për ruajtjen e shëndetit tuaj, ju bëni zgjedhje. Kjo zgjedhje zakonisht drejtohet nga një fakt. Ndonjëherë një zgjedhje bëhet duke mos u mbështetur në fakte, thjesht sepse ka qenë gjithmonë kështu, ose thjesht nuk mund të jetoni pa e bërë atë zgjedhje psh. Uji. Ju nuk mund të dilni pa pirë ujë për më shumë se disa orë, dhe kjo është e vërtetë për çdo gjallesë. Uji është i dobishëm për ju sepse përveç ruajtjes së temperaturës së trupit tuaj, ai është gjithashtu lëngu që është përgjegjës për transportimin e gjithçkaje në trup. Ai është pjesë e gjakut tuaj, pështymës, mukusit dhe kërkohet edhe për transportimin e lëndëve ushqyese dhe lubrifikimin e nyjeve tuaja. Mund të flasim shumë për përfitimet e pirjes së ujit të pastër. Por kjo nuk është ajo për të cilën po flasim. Këtu po flasim për ujë të pasuruar me hidrogjen. Le të paraqesim tani rastin e hidrogjenit molekular. Pse trupat tanë kanë nevojë për hidrogjen molekular? Nevoja lind nga krijimi i llojeve reaktive të oksigjenit (ROS) në trup. ROS janë molekula kimikisht reaktive të paqëndrueshme që përmbajnë oksigjen (radikale të lira) në trup. Ato krijohen nga procese të ndryshme biologjike në trup, dhe gjithashtu nga faktorë të jashtëm siç është rrezatimi. Një shembull i një procesi që çon në formimin e llojeve reaktive të oksigjenit përfshin përgjigjen e sistemit imunitar ndaj sulmit nga një patogjen (bakteret, virusi, etj.). Trupi krijon specie reaktive të oksigjenit për të luftuar bakteret pushtuese, duke çuar në një rritje të inflamacionit.

Por si saktësisht këto lloje reaktive të oksigjenit shkaktojnë dëme në trup? Llojet reaktive të oksigjenit përmbajnë oksigjen që ka mungesë elektronesh. Kjo do të thotë se ato do të vjedhin elektronet nga strukturat qelizore brenda trupit për të përfunduar strukturën e tyre molekulare. Kur kjo të ndodh, strukturat qelizore brenda trupit pësojnë dëmtime. Dëmtimi i shkaktuar në strukturat qelizore mund të jetë dëmtim i vogël qelizor ose dëmtim i gjerë i qelizave, duke çuar në vdekje të qelizave (apoptosis). Sigurisht, qelizat dhe indet rigjenerohen vetë, por parandalimi është gjithmonë më i mirë se kurimi.

Hidrogjeni është shumë i dobishëm si antioksidant në trup. Kjo sepse hidrogjeni lufton vetëm me radikalet e lira që shkaktojnë dëme në organizëm (jonet OH- dhe ONOO etj.). Ka lloje të tjera reaktive të oksigjenit që janë të nevojshme për funksionet normale fiziologjike brenda trupit. Hidrogjeni është shumë selektiv dhe neutralizon vetëm oksidantët e dëmshëm në trup, duke i lënë oksidantët e nevojshëm të lirë për të bërë rutinat e tyre normale të ruajtjes së shëndetit të trupit. Kjo është me të vërtetë e jashtëzakonshme dhe është ajo që e bën hidrogjenin molekular kaq të dobishëm për trupin.

Hidrogjeni molekular, siç u përmend më herët, është një antioksidant i fuqishëm. Ju mund ta përfitoni këtë hidrogjen në tre mënyra. Ai mund të thithet si gaz hidrogjeni, mund të pini ujë të pasur me hidrogjen ose mund të merrni injeksione të kripës së hidrogjenit. Të tre metodat kanë aplikime të ndryshme. Për konsumatorin përfundimtar, pirja e ujit të pasur me hidrogjen është ajo që rekomandohet më shumë pasi gjeneratorët e ujit me hidrogjen janë relativisht të lirë dhe nuk ka nevojë të shkoni në spital për të marrë injeksione ose për të thithur gaz hidrogjeni.

Ju mund te pyesni se përse nuk blejmë vetëm shishe uji me hidrogjen? Tani këtu është paksa e vështirë të rekomandosh ujë me hidrogjen.

Hidrogjeni molekular ka një shpejtësi shumë të lartë të difuzionit në një gamë të gjerë materialesh. Kjo përfshin plastikën, qelqin, etj. Në fakt, është aftësia e hidrogjenit të shpërndahet me ritme të tilla që e bën atë veçanërisht të dobishëm për trupin. Por një shkallë kaq e lartë e difuzionit do të thotë gjithashtu që hidrogjeni largohet lehtësisht nga uji në shishe. Kjo do të thotë që një ujë i tillë kur konsumohet pas një kohe është gjithashtu i paaftë të sigurojë përfitimet e ujit të hidrogjenizuar pasi nuk ka hidrogjen molekular. Prandaj, rasti më i mirë i përdorimit të ujit me hidrogjen për konsumatorin është një sistem i ujit me hidrogjen. Kjo ju lejon të konsumoni ujin e hidrogjenit në disa minuta pasi të jetë krijuar. A ka ndonjë përfitim të provuar shëndetësor të hidrogjenit? Sigurisht që ka. le të shohim tre studime të veçanta që kanë demonstruar se sa i dobishëm mund të jetë uji i pasur me hidrogjen.

Okluzioni i arteries cerebrale (ndërprerja e rrjedhjes së gjakut në arteriet në tru u krye te minjtë në një studim në 2007 për të nxitur një gjendje neuro-degjenerative në to. Ata u ndanë në dy grupe – disa minj u vendosën në një dhomë ajri me përqendrim normal të ajrit, ndërsa pjesa tjetër u vendosën në një dhomë ajri me përqendrim më të lartë të gazit hidrogjen. U vu re se dëmtimi neuro-degjenerues ishte më i ulët tek minjtë që ishin vendosur në dhomë me gaz hidrogjeni (rreth 2 deri në 4%). Edhe në një përqendrim kaq të vogël, ka pasur një frenim të rëndësishëm të dëmtimit që është shkaktuar në tru. Kjo do të thotë që uji i pasur me hidrogjen mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të trurit të tilla si Alzheimer dhe Parkinson.

Në një studim tjetër, etanoli u përdor për të induktuar gjendjen e një mëlçie të yndyrshme në minj. Uji i pasur me hidrogjen u administrua në një grup minjsh, ndërsa të tjerët jo. Në grupin që ushqehej me ujë të pasur me hidrogjen, u vu re se uji i pasur me hidrogjen ishte në gjendje të ndikonte në proceset biokimike në mëlçi në një mënyrë të dobishme. Një gjendje e mëlçisë yndyrore u zvogëlua shumë tek minjtë që ishin në ujë të pasur me hidrogjen. Nivelet totale të kolesterolit dhe inflamacioni ishte gjithashtu më i ulët. Meqenëse uji i pasur me hidrogjen u tregua më parë i efektshëm në luftimin e stresit oksidativ, shkencëtarët menduan se do të ishte një ide e mirë për ta përdorur atë për të trajtuar problemet e lëkurës që lidhen me oksidimin. Në një studim të kryer mbi pacientë në Japoni, u vu re se kur uji i pasur me hidrogjen në temperatura më të larta u aplikua në lëkurë, njollat ​​zvogëlohen në madhësi. Pamja e përgjithshme e lëkurës u përmirësua gjithashtu. Rezultatet e studimit ishin aq pozitive sa Shoqata Mjekësore Japoneze në të vërtetë rekomandoi përdorimin e ujit të pasur me hidrogjen për trajtimin e sëmundjeve të lëkurës.

Këto janë materiale të zgjedhura nga disa studime që janë kryer mbi përfitimet shëndetësore të ujit të pasur me hidrogjen. Kjo mund të mos jetë provë e mjaftueshme për të treguar se sa i dobishëm mund të jetë uji i pasur me hidrogjen, por janë studime shkencore domethenëse.

No Comments

Post A Comment